Kam za prácou do zahraničia

Icon

Zaujímavé pracovné príležitosti, vynikajúce zárobky a cestovanie po celom svete. Nechajte sa inšpirovať.

Kuchár/šéfkuchár a práca na superjachte.

Práca šéfkuchára na jachte je dosť odlišná od práce v tradičnej reštaurácii alebo v hoteli na pobreží. Niektoré rozdiely sú jasné, najmä pracovné prostredie. V kuchyni hotela/reštaurácie budete šťastní, ak vôbec uvidíte slnko. Na lodi ho uvidíte ligotať sa nad morom, uvidíte lesk trblietavej lode a žiariace chrómové doplnky. Práca na jachte vám jednoducho dá možnosti, o ktorých ste doteraz iba snívali! Ale samozrejme, že rozdiely sú ďaleko komlexnejšie.

Ak je počet členov posádky menej ako štrnásť, od šéfkuchára na jachte sa očakáva, že bude pracovať samostatne. Ak je ich viac ako štrnásť, potom bude mať druhého šéfkuchára. Šéfkuchár na jachte si musí urobiť vlastné objednávanie a zásobovanie, musí si urobiť vlastnú prípravu a celé varenie, a potom, keď dovarí, si musí sám poumývať riad!  Na väčších jachtách, kde nie je šéfkuchár posádky, je stewardka, ktorá je určená na to, aby pomáhala. Jej práca zvyčajne zahŕňa prestretie stola, prípravu košíkov s ovocím, výzdobu stola atď. Je nepravdepodobné, že sa ochotne ponúkne čistiť zeleninu, pokiaľ teda nie je vyškolená šéfkuchárom, ktorý to od nej očakáva! Od šéfkuchára jachty sa neočakáva len to, že zabezpečí delikátne jedlo pre hostí ale aj pre posádku, ktorá je možno dokonca náročnejšia ako samotní hostia!

Kuchár a menu: Posádka bude jesť vaše jedlo dennno-denne a budete im chcieť ulahodiť z dvoch dôvodov: Prvý: stali sa vašimi priateľmi a máte dobrý pocit, keď im chutí vaše jedlo a vylížu taniere. Druhý: môžu byť veľmi podráždení, ak nie sú dostatočne najedení! So všetkou vážnosťou je plánovanie menu na lodi komlexný problém. Okrem toho, že sa pokúšate každému ulahodiť, beriete do úvahy diéty, obľúbené a neobľúbené jedlá, je tu ešte ďalší dôležitý faktor, ktorý treba mať na pamäti. Ak vám dojde mlieko alebo iná vec počas kotvenia na opustenom ostrove, nebude také ľahké niekomu zavolať, aby vám ho ráno doručil.  Varenie pre posádku môže byť veľmi ťažká, ale aj vďačná práca. V skupine desiatich členov posádky, má každý rád niečo iné, čím sa pre šéfkuchára sťažuje situácia. Napríklad kapitán nemá rád cestoviny, inžinier neje jahňacie mäso, člen posádky neznáša cesnak, hlavná stewardka je vegetariánka, ďalší člen posádky je diabetik a prvý dôstojník zbožňuje kari, hoci kapitán má k nemu odpor. A v konečnom dôsledku, keď plánujete menu pre posádku a hostí, ponúknite nové a originálne jedlá a odolajte pokušeniu opakovať vyskúšané a overené jedlá. Je super, že sa práve posádka a kapitán rozplývajú nad vaším smaženým kurčaťom, ale keď ho budú mať štyrikrát za týždeň počas celej sezóny, pravdepobobne ho budú mať plné zuby.

Kuchár a lodná kuchyna

Menšie jachty: Lodná kuchyňa môže byť pre vyučeného kuchára ozajstným šokom.  Od chladničiek a mraziakov do ktorých vstúpite, keď chcete niečo zobrať, chladiacich zariadení a syrových chladničiek vo vašich hoteloch alebo reštauráciach sa zrazu dostanete k jednej chladničke pre posádku vo veľkosti kajuty a k druhej pre hostí. Ak budete mať šťastie mraziak bude mať veľkosť chladiarne, ale aj tak bude plný ľadových kociek pre stewardku, čo z neho urobí bojisko pre už začatú vojnu s ňou na celú sezónu. Nie iba to, ale občas môže lodná kuchyňa naozaj skákať, húpať sa a tancovať. Ak ste na plachetnici, váš nákyp a koláče nakysnú šikmo.

Vašej kuchyni môžu tiež chýbať potrebné kuchynské pomôcky. Kým váš kapitán môže mať porozumenie v medziach financií a naozaj by chcel kúpiť chlebáreň, ktorú jednoducho potrebujete, môže to skončiť na tom, že nemáte absolútne žiadne miesto, kam ju uschovať. A pokiaľ nie ste pripravený brať si ju každý večer do postele, budete sa musieť naučiť prežiť bez nej.

Väčšie jachty: Kuchyne na väčších lodiach môžu byť umeleckými dielami s každou dostupnou pomôckou poruke. Na týchto jachtách môžete nájsť tie spomínané chladničky a mrazničky kam vchádzate, aby ste niečo vybrali, chladiace boxy, krájače, teplovzdušné trúby, atd. Niektoré kuchyne vyzerajú akoby práve vystúpili z časopisu o bývaní, s mramorovými pracovnými doskami a ebenovým obkladom. Práca na novučkej väčšej jachte môže byť v skutočnosti pre kuchára ako splnený sen. Často ho ešte aj požiadajú aby ju vybavil všetkým potrebným zariadením. Blažená predstava pre akéhokoľvek kuchára, ktorý je toho hodný!

Kuchár a hostia na prenajímanej jachte: Hostia na prenajatej lodi často nemávajú porozumenie dobrotám vychádzajúcich z provizória. Často prídu na palubu, povedia kapitánovi aby vyrazil a zobral ich na slnečné miesto a až potom sa rozhodnú, čo by chceli jesť, so všetkými obchodmi a trhmi strácajúcimi sa s pobrežím za vami. Zdá sa že veria, že lodná kuchyňa je gigantickým supermarketom a čokoľvek, na čo si spomenú tam bude pre nich pripravené. Nasmerovať ich k menu, ktoré ste pre nich pripravili, si vyžaduje takt a diplomaciu. A dokonca ani to vždy nezaberie! Ak je raz už výprava v pohybe, cestujúci nemajú žiadne alternatívy. Je to vaša kuchyňa, takže musíte byť pripravení na potenciálne alergie alebo diétne obmedzenia. Mnoho hostí na vašej lodi bude veľmi zameraných na zdravú výživu a držanie si línie. Rešpektujte ich rozhodnutia pre zdravé jedlá. Napriek veľkosti a kvalite vašej kuchyne, improvizovanie je vždy výzvou a zvlášť ak ste na prenajímanej lodi. Príprava jedál pre každého zvlášť s limitovaným miestom na odkladanie môže spôsobovať obrovský problém. Plánovanie jedálnych lístkov dopredu, s ohľadom aspoň na základy, je životne dôležité. Rozrátajte si potrebné množstvá a naplánujte si uschovávanie až pokiaľ nebudú potraviny použité. Na dlhých cestách je táto schopnosť nevyhnutnosťou.

Kuchár a peniaze: Štandardom je, že dostanete rozpočet  na zabezpečenie vašich týždenných/mesačných výdajov. Tieto peniaze sa zvyčajne používajú iba na nákup jedla. Za peniaze na nápoje a čistiace prostriedky atd. je zvyčajne zodpovedná stewardka. Je možné, že budete zodpovený za tri fondy, rozpočet pre posádku, rozpočet pre majiteľov a rozpočet pre hostí, ktorí si prenajali jachtu. Tieto všetky musia byť zvyčajne držané samostatne a byť prehľadne a presne vedené. Toto je dôležité hlavne vtedy, ak sa jachta prenajíma hosťom, nakoľko bude kapitán od vás potrebovať presné čísla, na základe ktorých, potom vystaví účet hosťom. Udržujte ich presne, pretože o niektorých hosťoch je známe, že si vezmú domov každý jeden blok a účet a odovzdajú ich svojmu účtovníkovi, ktorý sa potom nimi veľmi podrobne zaoberá.

Na väčšine jácht bude príspevok na stravu pre posádku približne 15 libier/28 dolárov na jedného člena posádky na deň. Toto je zvyčajne viac ako je adekvátne na pokrytie nákladov na stravu. Posádka bude mať pravidelne voľbu najesť sa v reštaurácii na pobreží. Toto je platené jachtou a zvyčajne odrátané z rozpočtu na jedlá pre posádku. Na niektorých jachtách sa príspevok prenáša z mesiaca na mesiac a ak na konci sezóny zostanú nejaké peniaze, pridajú sa do sezónneho príplatku a rozdelia sa medzi posádku.

Tri základné pravidlá pre varenie na jachte

Je to jedna z najťažších prác na palube, čo je dôvod, prečo sa kuchári na lodiach tak často menia. Ale ak myslíte vážne, že by ste sa na to dali, uistite sa  najskôr v niektorých veciach:

  1. Viete variť? Vážne! Veľa kuchárov a šéfkuchárov príde na palubu, bez toho, aby naozaj vedeli, čo sa bude od nich vyžadovať. Toto nie je ako v reštaurácii, kde Pierre pripravuje dezerty, Jean Claude je v komore a pomocník zo Senegalu čistí všetku zeleninu. Nie, tu to robíte všetko vy.
  2. Ste šikovný v udržiavaní čistoty okolo vás? Pamätajte, že títo majitelia/prepravovaní ľudia sú zvyknutí mať okolo seba sto ľudí, ktorí udužiavajú ich domovy bez škvrnky. Ak navštívia vašu kuchyňu a nájdu tam skládku, môžu vás nie veľmi slušne vysadiť na pobreží, s lístkom domov.
  3. Ste nekonfliktný? Viete sa kontrolovať pod tlakom? Pamätajte, že žijete pracujete a hráte s ostatnými člemni posádky na lodi. Ak nedokážete odolávať napätiu, nedokážete pracovať na tomto mieste.

Moja rada ako uspieť v tejto práci? Udržujte si zmysel pre humor, skúste ulahodiť všetkým a hlavne … chlaďte sa! Pre tých, ktorí dokážu splniť tieto požiadavky, býva odmena úžasná s excelentnými platovými štandardmi, ( 36-80.000 USD, 20-50.000 libier/ ročne v závislosti od veľkosť jachty, majiteľa atď.) možnostami cestovať a často s voľnou rukou byť kreatívny, používajúc najlepšie prísady tohto sveta.

John, kuchár na lodi hovorí:

Som vyštudovaný kuchár s desať ročnými skúsenosťami v reštauráciách a hoteloch a teraz som už siedmy rok na lodiach.

Loď na ktorej som teraz je dobrá. Stewardky sú však lenivé trúby a my si musíme sami prať. Trochu nepríjemné, nakoľko majiteľ nikdy nepríde na loď a tak sú na palube tri stewardky, ktoré len sedia a opaľujú svoje prsi na slnku. A my si musíme prať naše vlastné uniformy. Kapitán je divný a čo sa týka jeho ženy sa radšej nevyjadrujem… Ale zvyšní ľudia sú skvelí a zažili sme excelentnú sezónu. Nerobím z lodí moju životnú kariéru. Snažím sa ušetriť toľko peňazí, koľko môžem a potom by som sa chcel vrátiť domov, kde si chcem založiť svoj vlastný biznis. Za tri roky som odložil 40.000 eur a popri tom som bol snowbordovať v Európe, strávil Vianoce v Západnej Indii, videl Grand prix v Monaku, potápal sa na Barbadose, skákal bungee jumping v Turecku …  Nie, nepovedal by som, že to bolo také náročné.

Celý článok o práci kuchárov a šéfkuchárov na superjachtách s úplnými kontaktami na zamestnávateľov a sprostredkovateľské agentúry  si môžete prečítať v jedinečnej publikácii:  “PRÁCA NA JACHTÁCH A LUXUSNÝCH JACHTÁCH”

CHCETE PRACOVAŤ NA SUPERJACHTE ?

Publikácia: PRÁCA NA JACHTÁCH A LUXUSNÝCH JACHTÁCH zahŕňa všetko čo potrebujete vedieť aby ste mohli úspešne pracovať pracovať ako: členovia posádky, stewardi, stewardky, šéfkuchári, kuchári, technici, s príjmami od 1800 – 5.000 eur/mesačne. Poskytuje vynikajúci súhrn dôkladne preskúmaných informácií a rád, so skúsenosťami z prvej ruky získaných pri práci v tomto odvetví. Obsahuje úplné kontakty na personálne agentúry najímajúce personál na jachty, popisy a náplne práce, požiadavky na pracovníkov, školiace kurzy, dôležité web stránky, prípravu životopisu, odhady miezd, aké práce sú dostupné, kedy a ako ich získať a dosiahnúť úspech.

Category: Jachty a Superjachty

Tagged:

Leave a Reply

Before you submit form:
Human test by Not Captcha